معرفی اصطلاحات رایج در رمزارزها برای افراد مبتدی

بازار رمزارزها هم شبیه به تمامی بازارها (به عنوان مثال بازار بورس) اصطلاحات بنیادی خود را دارد. آگاهی از معنا و مفهوم این اصطلاحات کمک میکند درک بهتری از فرآیندها و اتفاقاتی که در این شبکه میافتد داشته باشیم. همچنین باعث میشود تا از ضرر های احتمالی جلوگیری کنیم. در این مقاله از کریپتولند قصد داریم به تعدادی از اصطلاحات بنیادی رمزارزها اشاره کنیم. همراه ما باشید.
اصطلاحات بنیادی رمزارزها
1- بالاترین قیمت تاریخ (All-Time High)
بالاترین قیمتی که یک رمزارز در طول زمان به آن رسیده باشد ATH نام دارد. برای مثال در زمان نوشتن این مقاله ATH بیت کوین برابر $19,800 است. اصطلاحی که در مقابل ATH قرار دارد، ATL است که به معنای پایینترین قیمت تاریخ (All-Time Low) است.
2- آلتکوین (Alternative Coins)
در کنار رمزارز بیت کوین صدها رمزارز دیگر وجود دارد که همگی بر پایه شبکه بلاکچین هستند. هر یک از رمزارزهای بلاکچین ویژگیهای خودش را دارد. بسیاری از آلت کوینها در بازار ناشناختهاند و حجم معاملات روزانه با آنها بسیار پایین است. اگر بخواهیم خلاصه بگوییم میتوان گفت که در ابتدا بیتکوین بوده است و بعد رمزارزهای دیگر برای مثال اتریوم، ریپل و … به بازار معرفی شدند. به رمزارزهای غیر بیتکوینی آلتکوین گفته میشود.
3- شیفتگان بیت کوین (Bitcoin Maximalist)
همان طور که از نام این اصطلاح مشخص است، شیفتگان/ماکسیمالیستهای بیت کوین افرادی هستند که به طور جدی فقط و فقط به بیت کوین باور دارند. این افراد آلت کوینهای دیگر را بی ارزش و غیرضروری میدانند و به آنها shitcoin میگویند.
4- پاداش بلاک (Block Reward)
پاداش بلاک به معنای پاداشی است که در ازای استخراج و تأیید تراکنشهای موفقیت آمیز و ثبت آن در شبکه بلاکچین به ماینر داده میشود. این پاداش میتواند حتی درصدی از سود معامله هم باشد. اغلب این پاداش با بیتکوین جبران میشود.
5- بلاکچین
بلاکچین را میتوان به عنوان یک پوشه یا شبکه بزرگ اطلاعات تعریف کرد که تمامی تراکنشهایی که انجام میشود در این شبکه لیست میشوند. بلاکچین قلب شبکه بیت کوین است و به عنوان یک لجر (دفتر کل) هم شناخته میشود.
6- صرافی متمرکز (CEX)
صرافی متمرکز رمزارزی (Centralized Crypto Exchange) یک پلتفرم آنلاین است که در آن رمزارزها و پول FIAT معامله میشوند. عبارت متمرکز به این معنی است که این تبادلات زیر نظر یک نهاد یا شرکت خاص اداره میشود و کنترل تمامی فرآیندها زیر دست آنهاست. اغلب در این تبادلات متمرکز معاملات رمزارز به رمزارز انجام میشود اما در بسترهای بزرگتر امکان معامله رمزارز به FIAT هم وجود دارد.
7- سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز (DAO)
سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز (Decentralized Autonomous Organization) سازمانهایی هستند که عموما بدون نظارت دولت فعالیت میکند و تنها توسط سهامداران اداره میشوند. این سازمانها قوانین شفافی دارند که توسط کدهای کامپیوتری رمزنگاری شدهاند. در سال 2016 یکی از بزرگترین هکهای DAO انجام شد. در این رخنه هکرها توانستند بیش از 3.6 میلیون اتریوم را تنها در چند ساعت به سرقت ببرند. این امر باعث شده بود که ارزش اتریوم در تنها یک روز بیش از 30 درصد سقوط کند.
8- برنامههای غیرمتمرکز (dApps)
برنامه غیرمتمرکز (Decentralized Applications) برنامههای کامپیوتری هستند که روی شبکه بلاکچین اجرا میشوند.
9- صرافی غیرمتمرکز (DEX)
صرافی غیرمتمرکز (Decentralized EXchange) صرافی است که در آن افراد میتوانند بهصورت فرد به فرد (P2P) دارایی خود را باهم مبادله کنند و بدون هیچگونه قدرت مرکزی یا شرکت واسطهای در مبادله حضور ندارد. از مزیتهای DEX نسبت به CEX میتوان به سطح امنیتی بیشتر DEX اشاره کرد. در DEX سرپیچی از مقررات سختتر است و به راحتی نمیتوان قانون شکنی کرد.
10- سیستم مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance)
سیستم مالی غیرمتمرکز یا DeFi یک سیستم پولی جدید است که بدون دخالت یک نهاد متمرکز بر روی شبکه بلاکچین عمومی ساخته شده است.
11- آدرس دیجیتال
آدرس دیجیتال (Digital Addresses) دنبالهای از حروف و اعداد هستند که تعداد آنها از 27 کاراکتر تا 34 کاراکتر است. هر آدرس کاملا منحصر به فرد است. به عنوان مثال به آدرس دیجیتال زیر دقت کنید:
135sti2R9ZooiGrFFRJxYGeDvF5Uvjj7JK
آدرسهای دیجیتال در واقع به آدرس یک کیف پول رمزارز در بلاکچین اشاره میکند و تمامی تراکنشها را در خودش ذخیره میکند. برای ارسال و دریافت رمزارزها و سرمایه خود، باید از آدرس دیجیتال گیرنده و فرستنده استفاده کنیم.
12- کیف پول دیجیتال (Digital Wallets)
برنامهای است که بر روی کامپیوتر، تلفن همراه یا یک سرور نصب میشود. این کیف پولها فرایند ذخیره کردن ارزهای دیجیتال را راحتتر میکنند. اکثر کیف پولها برای ذخیره بیت کوین طراحی و ساخته شدهاند. یک کیف پول دیجیتال دارای کلید عمومی و خصوصی است که برای ارسال/دریافت و برداشت سرمایه الزامی هستند. ایمنترین کیف پولهای دیجیتال کیف پولهای سرد و سخت افزاری هستند.
13- فیات (FIAT)
ارزهای فیات به ارزهای بدون پشتوانه گفته میشود که است که معمولا توسط دولتها ایجاد میشوند، برای مثال دلار، یورو، پوند، ریال و…
14- فومو (FOMO)
فومو (Fear Of Missing Out)، به ترس از دست دادن (موقعیت یا فرصت) اشاره میکند. به این معنی که اگر شخصی در یک معامله شرکت نکرد ترس از دست دادن موقعیت را دارد.
15- فاد (FUD)
فاد (Fear, Uncertainty and doubt) به معنای ترس، عدم اطمینان و شک است. همیشه خبرهای منفی در مورد بازار رمزارزها و بلاکچین توسط مطبوعات منتشر میشود که اغلب هدف آنها گسترش وحشت در بین کاربران است. FUD نتیجهای است که این خبرها به همراه دارند و باعث میشوند کاربران احساس ناامنی کنند. FUD میتواند شایعات و موضوعاتی در پیرامون بیت کوین باشد.
16- HODL
HODL همان کلمه انگلیسی HOLD است که با املای غلط نوشته میشود. در سال ۲۰۱۳ یکی از کاربران سایت bitcoin.org با نام GameKyuubi، پستی با عنوان «I AM HODLING» نوشت و در توضیحات گفت که اشتباه تایپی انجام داده و عمدا آن را اصلاح نکرده است. او به همه پیشنهاد داد که از ترید کردن دوری کنند و بیت کوین های خودشان را نگه دارند چرا که نگه داشتن بیت کوین برای زمان طولانی سودآور خواهد بود و با فروختن آنها چیزی نصیبتان نخواهد شد. هودلرها تنها به بیت کوین باور دارند و ممکن است مدت زمان زیادی سرمایه خود را نگهدارند و برای فروش آن اقدام نکنند.
17- هاوینگ (Halving)
هاوینگ یک فرآیند از پیش تعیین شده است که پاداش ماینرها برای ثبت و تأیید معاملات جدید در بلاکچین را نصف میکند. هاوینگ بیتکوین هر چهار سال یکبار اتفاق میافتد. هاوینگ بعدی در بهار سال 2020 میلادی رخ میدهد.
18- عرضه اولیه سکه (ICO)
عرضه اولیه سکه (Initial Coin Offering) یک روش جمعآوری سرمایه از بین مردم برای پروژههای رمزارزی است. برخلاف کمک هزینههای سنتی در سرمایه گذاری ICO سرمایه گذاران حق رأی ندارند و فقط در بخشی از سرمایه شریک هستند. البته سرمایه گذاری در ICO بسیار خطرناک است زیرا بسیاری از ICO ها به یک روش کلاهبرداری تبدیل شدهاند و بعد از دریافت سرمایه اولیه کاملا ناپدید میشوند.
19- عرضه اولیه سکه در صرافی (IEO)
IEO مخفف عبارت Initial Exchange Offering بوده و عرضه اولیهای است که در یک صرافی انجام میشود. درست شبیه به ICOها IEOها هم روش خطرناکی برای سرمایه گذاری هستند زیرا امکان از دست دادن سرمایه بسیار بالاست.
20- مشتری خود را بشناس (KYC)
KYC مخفف عبارت Know Your Customer است. KYC فرآیندی است که در آن به دلایل قانونی از کاربران اطلاعات شخصی و اسناد هویتی خواسته میشود.
21- ارزش بازار (Market Cap)
ارزش بازار (Market Capitalization) بیانگر ارزش کل فعلی یک رمزارز است که از حاصلضرب قیمت آن در تعداد کل سکههای موجود در بازار بهدست میآید. (تعداد سکههای در گردش*قیمت رمزارز). رمزارزی که بیشترین Market Cap را دارد بدون شک بیت کوین است.
22- ماینینگ چیست؟ و ماینرها چه کسانی هستند؟
Mining فرآیند استخراج رمزارزهای جدید است و این فرآیند توسط ماینرها انجام میشود که با حل معادلات ریاضی یک بلوک را به بلاکچین اضافه میکنند. ماینری که در سریعترین زمان ممکن بتواند جواب ریاضی حل بلوک را ارائه دهد پاداش آن بلوک را دریافت میکند. در شبکه بیتکوین بهطور متوسط هر 10 دقیقه یک بلاک جدید به بلاکچین آن اضافه میشود. استخراج رمزارز میتواند . فرآیند استخراج فقط محدود به بیت کوین نیست و رمزارزهای دیگری که از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکنند، دارای فرایند استخراج هستند.
23- بیتکوین به سمت ماه (What is Bitcoin to the Moon)
زمانی که یک رمزارز رشد مثبتی داشته باشد و قیمت آن به طور چشمگیری افزایش پیدا کند از کلمه Moon استفاده میکنند. برای مثال Bitcoin to the Moon به معنای رشد مثبت و افزایشی بیت کوین است.
24- اثبات کار (PoW)
مکانیزم اجماع اثبات کار (Proof of Work) الگوریتم اصلی شبکه بلاکچین بیتکوین است. این الگوریتم برای تأیید تراکنشها و اضافه کردن بلاکهای جدید به شبکه، مورد استفاده قرار میگیرد. ماینرها برای گرفتن تأییدیه تراکنشها با هم رقابت میکنند و در صورتی که تأییدیه دریافت کنند جایزه میگیرند.
25- اثبات سهام (PoS)
مکانیزم اجماع اثبات سهام (Proof of Stack) مکانیزم اجماعی است که برای رفع مشکل مصرف برق زیاد در مکانیزم اثبات کار پیشنهاد شد. در این مکانیزم اجماع فرایند استخراج و پاداش بلاک وجود ندارد و تمام کوینها یا توکنها در همان ابتدا ایجاد میشوند. افرادی که مقداری کوین ذخیره کنند میتوانند به عنوان تأییدکننده بلاک انتخاب شوند. هرچه تعداد سهمها یا توکنهای یک فرد بیشتر باشد شانس اینکه به عنوان تأیید کننده انتخاب شود بیشتر است. آنچه که افراد را تشویق میکند تمایل داشته باشند به عنوان تأیید کننده بلاک انتخاب شوند کارمزد تراکنشهای داخل یک بلوک است که به فرد تأیید کننده تعلق میگیرد.
26- کلید خصوصی چیست؟ Seed چیست؟
تمامی آدرسهای دیجیتال و عمومی دارای یک کلید خصوصی منحصر به فرد هستند که برای دسترسی به سرمایه خود به این کلید نیاز دارید. در زیر یک مثال از کلید خصوصی داریم:
6AkL0TJAuKcucHGqWVfUIa4g1haE0ilcm7eWUDo..fd + PpzdCJf1s4WdsK
از آنجایی که کلیدهای خصوصی طولانی هستند به ازای آنها از Seedها استفاده میشود. Seedها رشتههایی از حروف هستند که معرف کلید کیف پولهای رمزارز هستند.
27- شیل کردن (shilling)
تبلیغ یک رمزارز (به شخص مبلغ shill میگویند). مفهوم منفی دارد (کلاهبرداری).
28- استیبل کوین (stable coin)
رمزارزی که قیمت آن همیشه ثابت است. دلار تتر (tether) یک نمونه استیبلکوین است که قیمت آن همیشه حدود یک دلار ثابت میماند و از روند کلی بازار (چه صعود و چه سقوط) پیروی نمیکند. تتر کردن اصطلاحاً تبدیل ارزهای مجازی به ارز تتر است که در حال سقوط بازار از کاهش ارزش سرمایهگذاری جلوگیری میکند.
29- خرید/فروش به قیمت بازار (market buy/sell)
خرید/فروش به آخرین قیمت خرید/فروش همان لحظه
30- اوردر خرید/فروش (limit order/limit buy/limit sell)
خرید/فروش در صورت رسیدن به قیمت مشخص شده
31- حد ضرر (stop limit/stop loss)
خرید یا فروش در صورت رسیدن به قیمت مشخص شده با قابلیت تعیین یک حد دیگر برای خرید/فروش جهت جلوگیری از ضرر
32- دیوار فروش/خرید (sell/buy wall)
نمایش گرافیکی اوردهای خرید و فروش که اصطلاحاً عمق بازار :(market depth) را نمایش می دهد. با بررسی عمق بازار میتوان حدس زد که قیمت به کدام سمت حرکت میکند.
6AkL0TJAuKcucHGqWVfUIa4g1haE0ilcm7eWUDo..fd + PpzdCJf1s4WdsK
از آنجایی که کلیدهای خصوصی طولانی هستند به ازای آنها از Seedها استفاده میشود. Seedها رشتههایی از حروف هستند که معرف کلید کیف پولهای رمزارز هستند.
33- پامپ و دامپ چیست؟
پامپ(pump) فرآیندی است که در طی آن قیمت رمزارزها رشد مثبتی داشته باشد. هرچقدر که حجم معاملات کمتر باشد انجام پامپ و دامپ بر روی رمزارزها سادهتر است.
دامپ(Dump) فرآیندی است که در طی آن کاربران مقدار زیادی از سرمایه رمزارز خود را (به صورت یکجا) میفروشند و باعث کاهش قیمت میشوند
34- ساتوشی(Satoshi)
ساتوشی کمترین مقدار از یک بیت کوین است یعنی یکصد میلیونیوم بیت کوین که معادل است با 1e-8 بیت کوین. دلیل نامگذاری آن، ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین است. دلیل وجود 8 رقم اعشار این است که ساتوشی ناکاموتو طی طرحی که در ذهن داشت تصمیم داشت حتی وقتی ارزش بیت کوین به بیش از یک میلیون دلار برسد، باز هم بتوان از آن به عنوان یک ارز روزمره استفاده کرد.
35- Shitcoin
Shitcoin یک نام مستعار برای آلت کوینهایی است که هیچ ارزشی ندارند و در معاملات کمی از آنها استفاده میشود.
36- وال (Bitcoin Whale)
والها افراد یا نهادهایی هستند که در بازار حجم زیادی از بیت کوینها را در اختیار دارند. به طوری که به تنهایی میتوانند با خرید و فروش تاثیر بسیاری بر روی قیمت بیت کوین داشته باشند.
37- شفافنامه (White paper)
اسناد و مدارکی هستند که برای افزایش آگاهی کاربران از یک پروژه یا رمزارز ایجاد شدهاند. شفافنامه عموما شامل اطلاعاتی در مورد فلسفه، هدف، مکانیزم و نحوه کار رمزارز بوده و در اغلب موارد مؤسس و تیم پروژه را هم معرفی میکند.
38-کریپتو مخفف کریپتوکارنسی(cryptocurrency): یا همان رمزارز.
39-اکسچنج (exchange): سایتهای صرافی معامله رمزارزها.
40- کوین (coin): رمزارزهایی که شبکه بلاکچینی خود را دارند.
41- توکن (token): رمزارزهایی که بلاکچین خود را ندارند بلکه بر روی بلاکچین یک پلتفرم دیگر ارسال و دریافت میشوند. به عنوان مثال بسیاری از توکنها بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شدهاند.
42- توکن سواپ یا تعویض توکن (token swap): هنگامی که توکنها از یک شبکه به شبکه دیگر (مثلا وقتی که شبکه خودشان ایجاد می شود) مهاجرت میکنند عملیات توکن سواپ انجام میشود.
43- نقدینگی بازار (market liquidity): میزان وجه نقدی که در بازار جریان دارد. نقدینگی بازار معمولاً بسیار کمتر از ارزش کل بازار است.
44- خرس (bear یاbearish): نماد انتظار و روند کاهش قیمت در بازار یا برای یک ارز خاص.
45- گاو (bull یا bullish): نماد انتظار و روند افزایش قیمت در بازار یا برای یک ارز خاص.
46- کرش (crash): سقوط ناگهانی قیمت.
47- جامپ (jump): افزایش ناگهانی قیمت.
48- تحلیل فنی یا تکنیکال (technical analysis): رویه پیشبینی روند آتی بازار با بررسی و مطالعه رویههای قبلی.
49- تحلیل بنیادی (fundamental analysis): ارزیابی ارزش یک پروژه، عملکرد تیم مدیریت آن، اخبار حواشی آن و به طور کلی کارایی پروژه.